Ruotsin ja Venäjän roolit turvapaikanhakijoiden tulosta Suomeen
Ruotsin valtion junayhtiö SJ auttoi syksyllä turvapaikanhakijoita, heidän matkallaan kohti Suomea, ei vaadittu henkilöllisyystodistusta lipuntarkastuksen yhteydessä. Rautatieyhtiö vetosi myös ruotsalaisiin maahanmuuttoviranomaisiin, jotta nämä kertoisivat uudesta linjauksesta turvapaikanhakijoille. SJ poisti lisämaksut junissa ostettavista lipuista. Se antoi myös turvapaikanhakijoiden tuoda juniin normaalia enemmän matkatavaraa. SJ myi juna-bussi -lippuja Kemiin.
Turvapaikanhakijoiden määrä oli syksyllä Tornion ja Haaparannan välisellä rajalla 300- 400 vuorokaudessa, mutta onneksi Ruotsi avitti Suomea, kun pysäytti myöhemmin liikenteen Tanskasta, 30000 kerkisi kuitenkiin rikastuttamaan meitä.
Aiemmin syksyllä turvapaikanhakijoita menivät Venäjältä Norjaan, polkupyörät menivät kaupaksi. Norja palautti osan ja laittoi rajan kiinni, virta siirtyi pohjoisessa Venäjän rajan yli henkilöautoilla Suomeen. Venäjä katsoi tilannetta läpi sormien ja antoi asioiden tapahtua. Tämä on tietynlainen Suomen ja Venäjän suhteiden viesti Suomeen päin
Vierailut Venäjälle parantavat maiden välistä yhteistyötä
Vaikka kysymys ei ole Venäjän virallisesta poliittisesta linjasta, käytännöt rajalla ovat esimerkiksi muuttuneet niin, ettei viisumeita tarkisteta etukäteen, vaikka aikaisemmin on ollut tapana. Suomen viranomaiset/poliitikot heräsivät vasta nyt Tammikuussa, vaikka Ruotsin kautta oli tullut Syyskuusta lähtien järjestettyä maahantuloa, syyttelivät Venäjää asian johdosta, että maahantulo on järjestettyä. Kyllähän se on ollut koko ajan järjestettyä toimintaa, ensin Ruotsin Valtion rautatieyhtiö järjestelee, tuomalla suomeen henkilöitä joilla on sopeutumisvaikeuksia ja seuraavaksi pohjois-venäjällä myydään polkupyöriä heille, myöhemmin Lada ja Volga autoja Kantalahdessa.
Se näissä asioissa on ollut hyvä, että Suomen hallitusherrat ovat nyt tilanteen pakossa joutuneet neuvottelemaan Venäjän viranomaisten kanssa, vaikka Eu on kieltänyt/laittanut valtioiden välisten yhteyksien pitämisen pannaan. Edellisellä viikolla jopa pääministeri Sipilä uskalsi mennä neuvottelemaan Pietariin, edellisestä vierailusta oli kulunut tällä tasolla jo monta, muistaakseni 3 - 4 vuotta. Vierailun yhteydessä oltiin valmiita monenlaiseen yhteistyöhön, jopa haluttiin lisätä kaupankäyntiä valtioiden välillä, kun sitä on pudotettu EU pakotteiden johdosta 40 % entisistä ajoista.
Kuriosiittina näihin asioihin on se, että Pääministeri Sipilä kutsui maahanmuuttajat ensin suomeen ja vielä myöhemmin omaan kotiinsa, nyt hän on tullut järkiinsä ja ilmoittanut ettei hänen talonsa ole turvallinen maahanmuuttaja perheelle. Virkamiestasolla talo on todettu turvallisuusriskiksi siellä asuville, mutta se ei ollut riski heidän perheelleen.
J Virtanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.